Dota – mod på Warcraft 3

Warcraft 3 är ett strategispel som spelföretaget Blizzard ligger bakom. Man skapade möjligheten att bygga så kallad ”custom maps” i spelet där spelare med hjälp av fantasin kune skapa spel inne i spelet. Det spelet som fick störst uppmärksamhet var just Dota. Istället för att styra en hel armé, styr du en karaktär och tillsammans med fyra lagkamrater försöker du besegra de fem motståndarna och deras bas. Spelet består av över 100 hjältar, varav alla har olika magier och roller. Spelet tvingar spelarna att samarbeta för att vinna och det krävs en bra sammansättning av hjältar för att vinna.

Dota fick en uppföljare

Spelet växte snabbt i popularitet och det dröjde många år innan någon försökte sig på en uppföljare. Det blev slutligen spelföretaget Valve som med Blizzards tillåtelse och med hjälp av en av skaparna till Dota, som gick under smeknamnet Icefrog, gjorde en uppföljare. Dota 2 blev snabbt populärt, med snyggare grafik och rankingsystem lockade det många nya spelare. Spelet var i princip en klon av ”moden” till Warcraft 3 och detta resulterade även till att många av Dota-spelarna gick över till Dota 2. Spelet har idag många miljoner aktiva användare och det fortsätter att utvecklas med nya hjältar och föremål inne i spelet.

Dota i tävlingssammanhang

Dota var det första spelet av sitt slag. I och med att Dota växte började man även tävla i spelet. Det blev populärt i tävlingssammanhang och tävlingsscenen växte alltmer. Efter att Dota 2 lanserades så skapades även en tävlingsscen där. Valve gick ut med att man skulle ha en årlig turnering och för den första årliga turneringen hade man satt en prispott på 1 miljon amerikanska dollar. Detta ökade verkligen intresset för unga talanger att skapa lag och träna inför nästa års turnering. Numera ökar även prispengarna genom att användare köper föremål inne i spelet och prissummorna stiger idag till flera miljoner dollar.